مدیریت سرمایه در هر معامله چیست؟ | money management in Trade or Capital Management
مدیریت سرمایه یک دانش عددی بر پایه احتمالات و قضایا ریاضی است که از ضرر کردن یک معامله گر جلوگیری میکند و در بهترین حالت ممکن اجازه رشد سود به فرد را خواهد داد. مدیریت سرمایه در بازارهای مالی بیش از آنکه نیاز به قدرت ریاضی، تکنیکال و حتی فاندامنتال داشته باشد، به روانشناسی و تسلط بر خود نیاز دارد. این موضوع شاید از نظر شما یک چالش عمومی باشد و کار چندان سختی نباشد. اما در واقعیت عمل به دانستههای مدیریت سرمایه بسیار مهمتری از اصول اولیه آن میباشد. به همین جهت است که در ابتدای این مسیر از شما درخواست داریم که برای عمل به قوانین مدیریت سرمایه از قدرت اراده و روانشناسی بازار نیز کمک بگیرید. مدیریت سرمایه در هر بازار با بازار دیگر متفاوت است و به همین دلیل باید بر اساس استراتژی سرمایه گذاری خود بهترین نمونه ممکن را انتخاب کنید. البته شخصیت روانشناختی فرد به علاوه میزان سرمایه ای که دارد نیز در انتخاب روش مدیریت سرمایه مهم است. برخی از قوانین مدیریت سرمایه مانند مارتینگل برای سهامداران عمده، تریدر بانک ها و همچنین موسسات مالی بسیار خوب است. اما برای تریدرهای خرده پا کاربردی ندارد و میتواند منجر به کال مارجین و از بین رفتن کل سرمایه شخص شود. در ادامه به روش مدیریت سرمایه ویژه تریدرهای خصوصی اشاره خواهیم کرد که میتواند بسیار جذاب و کمک کننده باشد.
چرا باید مدیریت سرمایه را رعایت کنیم؟
شاید یک تریدر مبتدی هستید «تریدری که سابقه معامله گری کمتر از 5 سال دارد» و از بازار فارکس نیز سود خوبی کسب کرده باشید. حتی دوران پر از سود را تجربه کنید، یک الی دو بار نیز آن را تکرار کرده باشید. اما چالش اصلی زمانی است که استراتژی معاملاتی خود را به درستی انجام نمیدهید و یا استراتژی معاملاتی شما سیگنالی اشتباه صادر میکند. در این صورت ممکن است که حد ضرر شما فعال شود و از معامله خارج شوید. لازم به ذکر است که این یک استراتژی عمومی و بسیار ساده مدیریت سرمایه است که توسط شما رعایت میشود و قابل تکرار برای کسب سود مرکب نیست و نیاز به استراتژی مدیریت سرمایه دارد که در بخش بعدی بهتر آن را بررسی خواهیم کرد. با این حال برخی از مهمترین دلایل رعایت مدیریت سرمایه در بازار مالی را بررسی خواهیم کرد.
- مهمترین دلیل مدیریت سرمایه کاهش قابل توجه ریسک در زمان پنیک بازار است.
- بازدهی حساب را به صورت نمائی افزایش خواهد داد.
- بر اساس تحقیقات انجام شده، مهمترین عامل بقاء در بازارهای مالی نه تکنیکال است و نه فاندامنتال بلکه مدیریت سرمایه مبتنی بر مدیریت ریسک است.
- اگر بخواهید که سرمایه خود را در بعد کلان رشد دهید، نیاز به تشکیل پرتفوی معاملاتی با ضریب بتای منفی خواهد بود که به کمک مدیریت سرمایه ممکن است.
- حفظ ارزش دارایی شما در مقابل تورم با استفاده از ابزارهای ارائه شده در بازار.
- کاهش تعداد معاملات زیان ده و همچنین کاهش حجم کارمزد پرداختی به بروکرها.
- بهینه سازی قدرت پیش بینی در بازار و همچنین حضور در یک ترند معاملات در کاملترین شکل ممکن.
انواع استراتژی های مدیریت سرمایه چیست؟ | چطوری مدیریت سرمایه داشته باشیم؟
قبل از هر چیزی لازم به ذکر است که نکات مطرح شده در این بخش آپدیت خواهد شد. چرا که استراتژی های مدیریت سرمایه بسیار زیاد است و در هر مارکت و یا حتی در هر جفت ارز نیز یکی از آن ها به بهترین شکل ممکن انجام خواهد شد. در حال حاضر دو استراتژی اصلی مارکت را بررسی خواهیم کرد و خواهیم گفت که کدام یک متناسب بازار فارکس میباشد.
مدیریت سرمایه به روش مارتینگل
یکی از رایجترین مدلهای مدیریت سرمایه که توسط اساتید مختلف نیز تدریس میشود، مدیریت سرمایه به روش مارتینگل است که همواره افراد میانگین کم میکنند. البته یک فرمول اختصاصی نیز برای روش نیز وجود دارد که در آن اولین خرید که کوچکترین پله میباشد برای ورود به معامله استفاده خواهد شد. هر چه پله های خرید افزایش پیدا میکند، حجم سرمایه در گردش نیز افزایش پیدا میکند. مارتینگل خلاف روند انجام میشود و نیاز به اطلاعات تکمیلی بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال بسیار مهم است که شما توانایی تشخیص روند و نقاط عطف بازار را داشته باشید. فرض کنید که یک سهامدار بازار بورس اوراق بهادار هستید و امکان هج روی نماد اصلی وجود ندارد. در این صورت از روش مارتینگل استفاده میکند سرمایه خود را به چند بخش تقسیم کنید. کوچکترین بخش سرمایه شما 5 میلیون تومان است و در پله اول خریدتان به اندازه 5 میلیون انجام میشود. قیمت بعد 10 درصد ریزش نسبت به قیمت اولیه به یک منطقه حمایتی خواهد رسید و شما باید 10 میلیون تومان خرید کنید. مرحله بعدی لازم است که لازم است حجم خرید خود را دو برابر کنید به 20 میلون تومان افزایش دهید. مرحله بعدی میزان خرید خود را به 40 میلیون افزایش میدهید و همین روند تا زمانی که قیمت ریزشی است ادامه میدهید. معمولا افراد بعد از 5 الی 6 مرحله خرید کردن توانایی میانگین کم کردن ندارند و همین موضوع باعث میشود که در دام زیان مرکب گرفتار شوند. تکرار این رفتار در بازار فارکس به مراتب خطرناکتر است و یک حساب چند میلیون دلاری را از بین خواهد برد. دقت کنید که در بازار فارکس به دلیل وجود اهرم این شرایط بسیار خطرناک تر است و حجم زیان شما به سادگی از قاعده خارج میشود. برخی از افراد با استفاده هج کردن و مدیریت ریسک و کاهش حجم در جهت مخالف سعی مدیریت دارند که این کار نیز اشتباه است. چرا که بازار با حرکات رفت و برگشتی و باز شدن اسپرد میتواند در هر دو جهت حساب شما را کال مارجین کند. روش مارتینگل کردن مختص کسانی است که سرمایه بسیار زیادی دارند و به نوعی قصد دست یافتن به هیئت مدیره یک پروژه خاص دارند. حتی استفاده از این روش در برخی از موسسات مالی نیز ممنوع است و میتواند عواقب جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
مدیریت سرمایه بر اساس روانشناسی بازار و مدیریت فارکس در معاملات
یکی از بهترین روش های مدیریت سرمایه که انجام آن نیز بسیار ساده است، تعریف استراتژی بر اساس ریسک پروفایل معامله گران است. اگر یک معامله گر توانایی ریسک بالایی دارد و میتواند در معاملات با حجم زیاد ذهنیت خودش را حفظ کنید، از قاعده ثابت یک درصد ریسک استفاده میکنید. زمانی که یک حساب 1000 دلاری دارد در هر معامله حداکثر 10 دلار ریسک میکند. در این صورت میتواند چندین معامله ضرر کند، بدون این که حساب اصلی تحت تاثیر قرار گیرد. اما با بزرگتر شدن حساب میزان ریسک او نیز افزایش پیدا میکند. زمانی که حساب او به مارجین 1400 دلار میرسد در هر معامله 14 دلار ریسک میکند که این موضوع نیز اشکالی ندارد، چرا که شخص همزمان با خود فرد بزرگ خواهد شد. دقت کنید که این قاعده برای حد سود او نیز برقرار است و اگر از استراتژی ریسک به ریوارد استفاده میکند، حد سود او به همین اندازه افزایش پیدا میکند. چرا که حجم معاملات او افزایش پیدا میکند و نه عدد قیمتی یا نسبت تارگت شده. حال نقطه قوت این مدل معامله کردن زمانی است که شخص در دام معاملات زیان ده گرفتار میشود. زمانی که مارجین حساب او از 1000 دلار به 800 دلار کاهش پیدا میکند، حداکثر زیان او 8 دلار خواهد بود. تمامی این موارد به زبان ساده است، اما عمل در معاملات شما کار سختی نخواهد بود. برخی از افراد حرفهای در زمان معامله از استراتژی های ترکیبی نیز استفاده میکنند که بر اساس قوانین مدیریت سرمایه است. به عنوان مثال زمانی که معاملات آن ها در سود قرار میگیرد و بر اساس قوانین تکنیکال استاپ خود را Trail میکنند و در جهت روند قرار میدهند، شرایط متفاوت خواهد بود. مجدد یک معامله دیگر در روند باز میکنند و قانون استاپ یک درصد را بدون محاسبه مبلغ سود در برنامه ریزی خود قرار میدهند. دقت کنید که در این روش معامله گر انگشت به ماشه است و منتظر است که به سادگی از معامله خارج شود. چرا که حفظ سود کسب شده بسیار مهمتر از جلوگیری از استاپ در معاملات بعدی است.
روش مدیریت سرمایه بر اساس Trending Follow
این روش از مدیریت سرمایه که با اسامی مختلف و همچنین استراتژی های مختلف آموزش داده میشود. با در نظر گرفتن این موضوع ما یک استراتژی ساده از آن را آموزش خواهیم داد و در صورت نیاز روشهای پیچیده آن را نیز بررسی خواهیم کرد. دقت کنید که این بخش به صورت مرحله به مرحله و دقیق بررسی خواهد شد.
- اولین و مهمترین قانون مدیریت سرمایه به روش ترندینگ فالو ممنوعیت معامله در انواع بیسها، مناطق رنج و بدون روند بازار است.
- دومین قانون این روش تشخیص دقیق ترند اصلی و وارد شدن پس از شکست موج دوم میباشد. زمانی که سقف موج شماره 1 شکسته شد و از به پایان رسیدن موج 2 اطمینان حاصل شد، به شرط برقرار کف معاملاتی بزرگترین مرحله ورود ما انجام خواهد شد.
- در صورتی قیمت وارد حریم موج دوم شود و یک ریز موج جدید نیز ساخته شود، باید از معاملات خارج شوید. برای درک بهتری این موضوع به تصویر زیر نگاه کنید.
- در تصاویر بالا بعد از شکسته شدن اولین خط قرمز در حدود 50 الی 60 درصد سرمایه اصلی وارد بازار میشود. از طرفی خطر زرد نیز حد ضرر آن خواهد بود. در خط قرمز بعدی 50 درصد سرمایه باقی مانده وارد میشود و استاپ کل معاملات به خط زرد بعد منتقل میشود. این روند تا جایی ادامه دارد که خط آبی رنگ تشکیل میشود.
- پس از شکستن خط آبی رنگ تمامی معاملات بسته میشود و شما از معاملات خود خارج خواهید شد. در این صورت پوزیشن آخر در کمترین ریسک ممکن است و به سادگی میتوانید در زمان درست از پوزیشن خارج شوید و بیشترین سود را کسب کنید. اگر دقت کنید هرچه به سمت هدف قیمتی نزدیک میشویم، تارگت قیمتی ما کوتاهتر خواهد شد و این همان راز دنبال کردن ترند است.
آیا استفاده از جدول مدیریت سرمایه در معاملات الزامیست؟
یکی از متدهایی که در جلسات آموزشی مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه به افراد آموزش داده میشود، استفاده از جدول مدیریت سرمایه است. این کار از نظر ما اشتباه است و میتواند افراد به چالش بکشد. چرا که نوع مدیریت ریسک و همچنین شرایط روانشناسی آن ها در هر معامله متفاوت است. اما نکته بسیار مهم برای موفقیت در مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه داشتن سابقه معاملاتی و همچنین ژورنال نویسی میباشد. در پایان هر هفته نیز وقایع هفته گذشته را مرور کنید تا بهترین و جذابترین نتیجه ممکن را به دست آورید. در این پست آموزشی به صورت اجمالی در مورد چند استراتژی اصلی و اساسی مدیریت سرمایه صحبت کردیم. یکی از این استراتژیها به نام مارتینگل استراتژی اصلی ممنوعه است و میتواند ضررهای بسیار بزرگی به دنبال داشته باشد. دو استراتژی دیگر به عنوان کم ریسکترین استراتژیهای مارکت شناخته میشود. البته تعداد استراتژیهای برنده در این سبک بسیار زیاد است و هر شخص باید بر اساس شخصیت و ریسک پروفایل خود یکی را انتخاب کند. در ابتدای کار به سراغ استراتژی های پیچیده مدیریت ریسک نروید. چرا که این کار باعث دلسردی و عدم پایبندی به استراتژی معاملاتی خواهد شد. در صورتی که از یک استراتژی خاص برای مدیریت سرمایه خود استفاده میکنید، آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. راستی اگر قصد استفاده از دستیار معامله گر برای مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه دارید، حتما بک تست در تایم فریمهای مختلف داشته باشید. در غیر این احتمال خطای شما بسیار زیادی است.