معمولا بعد از یک رشد خیره کننده، افراد بسیار زیادی با بازارهای مالی آشنا میشوند. به عنوان مثال رشد بورس در سال 99 و یا رشد بیت کوین در سال 2021 میلادی. عموم مردم به این فکر میکنند که بازار مالی قرار سرنوشت آن ها را عوض کند و اولین تحلیلی که در آن فرا میگیرند نیز تحلیل تکنیکال است. با آزمون خطاهای بسیار زیاد به پرایس اکشن دست پیدا میکنند. اما این که پرایس اکشن آن ها در چه سطح کیفیتی قرار گیرد، خود یک داستان کاملا مجزا خواهد بود. ما در این پست آموزشی قصد داریم با کمک مدرسین و مشاورین اکادمی ترید فایننس لرن نیم نگاهی اجمالی اما کاربردی به پرایس اکشن داشته باشیم. به یاد داشته باشید که پرایس اکشن یکی از قدیمی ترین سبک های تحلیل تکنیکال است که تعاریف بسیار زیادی به جهت آموزش آن مطرح میشود، اما همه آن ها سود ساز نیست. با ما همراه باشید تا از سرمایه و دانش خود محافظت کنید.
پرایس اکشن چیست؟ | Price Action
پرایس اکشن یک روش تحلیل قیمت است که بر اساس رفتار خریداران و فروشندگان پایه گذاری شده است. تحلیل پرایس اکشن از قدیمیترین مکاتب تحلیل تکنیکال است که از سال 1920 میلادی اولین بار توسط چارلز داو مورد استفاده قرار گرفته. به دلیل موفقیت های قابل توجه بنیان گذاری این روش، در مدت زمان کوتاهی روشی پرایس اکشن به شهرت جهانی رسید. دقت کنید که این روش در طول زمان به تکامل رسیده است و به مرور زمان رشد کرده است. به همین دلیل است که پرایس اکشن موجود که در سبک های RTM و ال بروکس مشاهده میکنید به پرایس اکشن کلاسیک تفاوت دارد. البته تمامی حالات مختلف آن پاسخگو میباشد، به شرطی که مسائل مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک جدی گرفته شود و برای درک و تحلیل روانشناسی بازار نیز صرف کنید. در تحلیل پرایس اکشن ما به دنبال یک چارت خالی از اندیکاتور میباشیم و تمام تلاش خودم را به کار میگیریم که بر اساس رفتار قیمت و تاریخچه، آینده بازار را پیش بینی کنیم. در ادامه انواع سبک های تحلیلی پرایس اکشن را بررسی خواهیم کرد تا شما بر اساس روحیات خود یک روش را انتخاب نمایید. دقت کنید که در روش تحلیلی پرایس اکشن کندل ها نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنیم که از پست آموزشی « آشنایی با انواع کندل در نمودارهای تحلیلی » استفاده کنید تا درک درستی از این روش به دست آورید.
پرایس اکشن کلاسیک | Classic price action
قدیمی ترین حالت پرایس اکشن به روش کلاسیک معروف است که در آن تنها حمایت و مقاومت استاتیک مورد بررسی قرار میگرفت. البته بعدها با قرار گرفتن چارت قیمتی در پلتفرم های معاملاتی، خطوط حمایت و مقاومت داینامیک نیز به آن اضافه شد. استراتژی پرایس اکشن کلاسیک به شدت تحلیل محور است و نیاز به بررسی اخبار و وقایع فاندامنتال نیز دارد. این روش در تایم فریم های بالا جواب میدهد و در تایم فریم پایین مانند 1 ساعته و 5 دقیقه عملکرد خوبی از خود نشان نخواهد داد. کسانی که از روش پرایس اکشن کلاسیک استفاده میکنند به روانشناسی بازار توجه دارند و بر اساس وقایع تاریخی آن را قضاوت میکنند. به عنوان مثال اگر بازار یک سقف جدید در تاریخ 20 مارچ 2015 ثبت کرده است، علت آن چه بود. آیا این شرایط در حال حاضر نیز برقرار است و یا نه.
مزایای پرایس اکشن کلاسیک
- سهولت در یادگیری
- بیان مفاهیم بنیادی به زبانی ساده
- عملکرد مناسب در تایم فریم روزانه ، هفتگی و ماهانه
- انعطاف پذیر در نحوه نمایش قیمت
- قابل استفاده برای انواع چارت قیمتی از جمله کامودیتی، جفت ارزها، معاملات CFD و ...
- بدون نیاز به نصب اندیکاتورهای پیشرفته
- بدون نیاز به حجم
- به پلتفرم معاملاتی آنلاین نیاز ندارد
معایب پرایس اکشن کلاسیک
- در بازار فارکس و تایم فریم پایین عملکرد خوبی ندارد
- استراتژی معاملاتی آن منسوخ شده است و میتواند برای شما چالش برانگیز باشد
- بدون مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک احتمال کال مارجین شدن وجود دارد
- در بازار بدون روند و اصطلاحا رنج عملکرد بسیار بدی از خود ارائه میدهد
پرایس اکشن سبک ال بروکس | Price Action El Brooks
پرایس اکشن ال بروکس اندکی پیشرفته تر از سبک پرایس اکشن کلاسیک میباشد و مفاهیم آن نیز متنوع تر ارائه شده است. برای رفتار قیمت الگوهای متفاوتی مد نظر قرار داده میشود و به نوعی ستاپ محور معاملات انجام خواهد گرفت. افراد بسیار زیادی برای درک بهتر رفتار قیمت از یک اندیکاتور روندی کمک میگیرند و آن را با پرایس اکشن سبک ال بروکس ترکیب میکنند. ال بروکس با تجربه 30 ساله خود در بازار مالی به مدیریت سرمایه در این روش توجه ویژه دارد. دقت این روش به نسبت پرایس اکشن کلاسیک بیشتر است و بهتر است که معامله گر زمان کافی برای بک تست گرفتن مد نظر بگیرد. دقت کنید که به زبان فارسی پرایس اکشن ال بروکس به روش های متفاوتی تدریس میشود. در صورتی که به دنبال یادگیری این روش میباشید، بهتر است که از یک استاد با سابقه استفاده کنید و نیم نگاهی به منابع انگلیسی زبان نیز داشته باشید. با در نظر گرفتن تمامی نکات مطرح شده به کمک پرایس اکشن ال بروکس میتوانید نقاط خرید و فروش خوبی روی جفت ارزهای و کامودیتی ها به دست آورید. دقت کنید که به هر اندازه که حجم معاملاتی بیشتر باشد، روش پرایس اکشن ال بروکس نیز عملکرد بهتری از خود نشان خواهد داد.
مزایای پرایس اکشن ال بروکس
- در هر تایم فریم به معامله گر امکان باز کردن معامله جدید میدهد
- دقت بسیار بالایی در مشخص کردن نواحی حمایت و مقاومت داینامیک دارد
- حمایت و مقاومت داینامیک را با دقت بسیار بالایی مشخص خواهد کرد
- استراتژی معاملاتی مبنی بر ال بروکس تاخیر بسیار کمی در شناسایی حرکات دارد
- در تمامی بازارها قابل استفاده است
- یادگیری آسانی دارد و برای شروع میتواند مناسب باشد
- ریسک به ریوارد بالا ارائه میدهد
- کاملا رایگان است
- تشخیص الگوهای قیمتی در سریعترین زمان ممکن
معایب پرایس اکشن ال بروکس
- برای درک روند نیاز به یک اندیکاتور روندی خواهد داشت
- نیاز به آموزش کندل شناسی خواهد داشت
- نداشتن دید فرکتالی به مارکت «مولتی تایم فریم نیست»
- نیازمند تجربه بسیار بالا است.
پرایس اکشن لنس بگز | Lance Baggs price action
یکی از انواع سبکهای پرایس اکشن در ایران که مدرسین بسیار زیادی نیز به دنبال دارد، پرایس اکشن سبک لنس بگز است. این سبک از پرایس اکشن دنبال کنندگان به مراتب بیشتری دارد و به همین دلیل نیز بازار آموزش آن همواره داغ است. در این روش به دنبال پیدا کردن ممنتوم در بازار میباشیم و برای هر بخش یک ستاپ تعریف میکنیم. این سبک از پرایس اکشن نیاز به شناخت دو مدل قبلی دارد. چرا که بدون درک دو روش قبلی بازدهی آن اندکی کمتر است نمیتواند نتیجه مناسبی به شما نشان دهد. پرایس اکشن لنس دارای دید مولتی تایم فریم میباشد که در نوبه خود بسیار عالی است. دقت کنید که رفتار شناسی و روانشناسی بازار در مولتی تایم فریم بسیار حائز اهمیت است. تاخیر زمانی در این سبک نیز به نسبت دو سبک گذشته کم است و میتواند برای تریدرهای مبتدی گزینه جذابی تلقی شود. در پرایس اکشن سبک لنس رفتار بانک ها و همچنین تریدرهای بزرگ حائز اهمیت است و به همین دلیل علاوه بر تایید تکنیکال، تایید فاندامنتال نیز لازم است. اگر چه که تریدرهای کم تجربه به این موضوع توجه کافی ندارند، اما تریدرهای با تجربه بدون تایید اخبار وارد معاملات نمیشوند. نکته بعدی که در ترید خود باید مد نظر قرار دهید، تمرین و تکرار میباشد. داشتن دیدگاه مولتی تایم فریم ساده است، اما اولویت بندی و شناسایی ساختار اصلا کار سادهای نخواهد بود. به همین دلیل است که تریدرهای بی تجربه برای یادگیری این روش نیازمند صرف زمان طولانی میباشند و به همین سادگی ها نمیتوانند به یک نتیجه مناسب دست پیدا کنند. خوشبختانه در آکادمی فایننس لرن برای سبک لنس بگز آموزشهای متعدد و جذابی وجود دارد که میتواند مسیر را برای شما هموار سازد.
مزایای پرایس اکشن لنس بگز
- درک ساختار اصلی مارکت
- شناسایی ممنتوم بازار برای ورود به معاملات با ریسک به ریوارد بالا
- کندل شناسی اختصاصی و پیشرفته
- حد ضررهای کوچک
- تحلیل چند لایه بازار و امکان هجینگ روی جفت ارزهای مختلف
- تعریف ستاپ های متعدد
- تعریف استراتژی برای شکست های ناموفق یا BOF
- تعریف حمایت و مقاومت داینامیک با دقت بالا
- مناسب برای بازارهای نوسانی و رنج به دلیل دید مولتی تایم فریم
- تعداد انتخاب بسیار بالا در هر بازار
- تعاریف ساده برای درک ساختار فرکتال بازار
معایب پرایس اکشن لنس بگز
- نیازمند تجربه بالا و درک فرکتال در بازار
- برخی از مفاهیم پیچیده توضیحات کمی دارد و حتی اساتید این بخش را به اشتباه میاندازد
- روانشناسی و تحلیل جو بازار در آن بسیار اهمیت دارد
- برای درک بهتر بازار نیازمند اندیکاتور خواهد بود
پرایس اکشن RTM | Read The Market
اگر چند سال تجربه ترید در بازارهای مالی دارید و هنوز موفق به درک ساختار مارکت نشده اید، بهتر است که آر تی ام را امتحان کنید. در بخش بروکرها بارها به استخر نقدینگی اشاره کردیم و در مورد حجم معاملات با شما عزیزان صحبت کردیم. طراح سبک RTM آقای ایف میانته میباشد و به نوعی از استراتژی های معاصر بازار ما میباشد. به همین دلیل نیز اما و اگرهای بسیار زیادی در مورد آن وجود دارد. دقت کنید که افراد مبتدی نمیتوانند نتیجه خوبی از این روش دریافت کنند، چرا که تجربه باخت و اشتباه کردن ندارند. این روش به صورت بد بینانه به دنبال شناسایی رفتار مارکت میکرهای بزرگ فارکس است. به همین دلیل نیز افراد کم تجربه در آن عملکرد خوبی به نمایش نمیگذارند، چون تا به حال استاپ آن ها در یک منطقه خاص زده نشده است. دقت کنید که در این سبک ژورنال نویسی اهمیت بالایی دارد و شما خودتان باید رفتار جفت ارز مورد نظر خود را درک نمایید. پرایس اکشن بر مبنای RTM به هیچ اندیکاتوری نیاز ندارد و چارت را به صورت خام مورد بررسی قرار میدهد. حتی به خطوط داینامیک بازار نیز اعتقادی ندارد و بازار را به صورت خط صاف بررسی میکند. موسسات مالی بزرگ و همچنین تریدرهای حرفهای از این روش به عنوان آخرین سکوی بازارهای مالی استفاده میکنند و در این روش به دنبال سطوح عرضه تقاضا میباشند. دقت کنید که در سطوح عرضه و تقاضا در حالت کلاسیک اعتبار سنجی انجام نمیشود. اما در این روش بارها و بارها اعتبار سنجی میشود تا به بهترین شکل ممکن یک معامله انجام شود. اگر به دنبال ریسک به ریواردهای رویایی و بالای 5 میباشید، این روش بهترین انتخاب برای شما خواهد بود. در برخی از معاملات آقای ایف ریسک به ریوارد 100 گرفته میشود که عددی شگفت انگیز و باورنکردنی خواهد بود. در پرایس اکشن به روش RTM به صورت فرکتالی بازار بررسی میشود. در ابتداء سطوح مهم عرضه و تقاضا در تایم فریم بلند مدت و میان مدت بررسی میشود. سپس تایم فریم ها به صورت پیوسته و فرکتالی کم میشوند. در این روش برای درک بهتر مارکت و همچنین استفاده از تمام پتانسیل خود نیازمند اکانت پرمیوم تریدینگ ویو خواهید بود. البته اگر بتوانید با متا تریدر 5 و یا 4 نیز به خوبی کار کنید و با اسکیل آن مشکلی نداشته باشید، عملکرد بسیار عالی به دست خواهید آورد. اگر به دنبال ترید به سمت آر تی ام میباشید، به هیچ وجه تحلیل دیگران را دنبال نکنید و تمرکز روی سبک معاملاتی خودتان باشد.
مزایای پرایس اکشن RTM
- معاملات با ریسک به ریوارد بالا
- مشخص کردن بهترین سطوح عرضه و تقاضا
- درک عالی از ممنتوم بازار
- عملکرد قوی در سطوح رنج
- امکان اسکلپ پیشرفته
- عملکرد بسیار عالی در هجینگ
- بدون نیاز به درک اخبار فاندامنتال «البته بررسی زمان اخبار لازم است، چرا واید شدن اسپرد خطر ساز میشود»
- منابع آموزشی متعدد و ژورنال موجود از خالق این سبک
- کاملا رایگان
- بدون نیاز به هیچ گونه ابزار و اندیکاتور
- ترید به صورت چند پله ای در تمامی تایم فریم ها
- سبک معاملاتی بروکرها و بانک ها
- بدون محدودیت در میزان سرمایه و امکان کسب اهرم در سود معاملات
معایب پرایس اکشن RTM
- مباحث پیچیده و سخت
- نیازمند ژورنال نویسی و سابقه در بازار
- انتظار بسیار زیادی برای یافت یک پوزیشن معاملاتی
- منابع آموزشی نامعتبر بسیار زیادی در این حوزه وجود دارد که همگی ریسک بالایی به معامله گر منتقل خواهند کرد
- روانشناسی بسیار سخت جهت تریدر در مناطق MPL
- نیازمند دقت بسیار بالا و صبر استراتژیک در معاملات «ریسک فری کردن در این سبک جایگاهی ندارد برای Trail Stop مدت زمان طولانی نیاز است»
- افراد شیاد و کلاه بردار بسیار زیادی اقدام به تدریس مباحث اشتباه در این حوزه کردهاند.
- صرف زمان طولانی برای تحلیل تکنیکال به دلیل بررسی تایم فریم 0.01 ثانیه
پرایس اکشن سبک ICT | inner circle trader
در زمان نگارش این پست آموزشی جدیدترین و قویترین حالت پرایس اکشن که پیچیدگی بسیار بالایی دارد و از طرفی نیازمند ابزار ویژه میباشد، روش پرایس اکشن ICT است که به روش شناسایی پول هوشمند در بین تریدرها معروف میباشد. اگر شما خود را یک تریدر حرفهای بدانید، این سبک معاملاتی میتواند یک چالش بسیار جذاب برای شما باشد. دقت کنید که افراد کم تجربه با استفاده از این روش بیشتر گیج میشوند و با دنیای معاملهگری خداحافظی خواهند کرد. اگر چه برخی از متخصصین این حوزه اعتقاد دارند که افراد بدون پیشینه معاملهگری در این روش عملکرد بهتر دارند، اما گفته های نتایج متفاوتی را نشان میدهد و تجربه معامله گر در درک این روش اهمیت بالایی دارد. تریدرهای سبک پول هوشمند یا ICT تمامی بخش های قبلی را یاد خواهند گرفت و شاخ و برگ اضافی آن را حذف میکنند و به معامله مشغول میشوند. به همین دلیل است که داشتن تجربه در این بازار برای تریدرهای این سبک لازم است. برخی مفاهیمی که در ICT بیان میشود، همان مفاهیم آر تی ام است، به همین دلیل جنبه تبلیغاتی این روش بسیار زیاد است. در صورتی که با روش RTM ارتباط برقرار نکردید، احتمال این که در این روش موفق شوید بسیار کم است. برای یادگیری پرایس اکشن به روش ای سی تی بهتر است که از منابع انگلیسی زبان استفاده کنید. چرا که افراد متخصص این حوزه بسیار محدود میباشند و زمان آموزش نیز ندارند. حتی متخصصین ICT در آکادمی فایننس لرن نیز به دلیل مدیریت سبدهای سرمایه گذاری و حساب PAM خود تمایلی به آموزش این بخش ندارند. در این روش بدون درک ماهیت و ذات مارکت و تعریف استراتژی مناسب ترید، نمیتوانید به بازدهی عالی دست پیدا کنید.
مزایای پرایس اکشن ICT
- امکان معامله در تمامی تایم فریم ها
- دقت بسیار بالا برای گرفتن روندهای قوی در مارکت
- حد ضرر بسیار کوچک
- موقعیت معاملاتی زیاد
- Win Rate مثبت و قابل توجه
- عملکرد بسیار عالی در تمامی بازارها
- عملکرد مناسب در مناطق رنج بازار «تعریف سشن شخصی با استفاده از این سبک وجود ندارد»
- استراتژی معاملاتی ستاپ محور برای درک بهتر مارکت
- امکان ارائه مشاوره سرمایه گذاری بر اساس این روش به مجموعههای سرمایه گذاری
معایب پرایس اکشن ICT
- مفاهیم پیچیده آموزشی
- تبلیغات بسیار زیاد جهت ریسک به ریوارد بالای 10 «چنین چیزی در سبک ICT برای همه جفت ارزها و معامله گر ها قابل دسترس نیست»
- طولانی بودن جلسات آموزشی
- ارائه مطالب تکراری با نامی جدید
- تعریف استراتژی معاملاتی پیچیده و خارج از ستاپ اصلی
در این پست آموزشی به صورت ویژه در مورد پرایس اکشن و انواع سبک های معاملاتی آن صحبت کردیم. مهمترین کاربرد پرایس اکشن درک ذات بازار و تحلیل رفتار معاملهگران بازار میباشد. اما شما میتوانید برای تحلیل پارامترهای کلان اقتصادی مانند نرخ ارز نیز از آن بهرهمند شوید. پرایس اکشن به شما کمک خواهد کرد که درک بهتری از بازار فارکس به دست آورید و عملکرد خود را در کوتاه مدت و بلند مدت بهینه سازید. به یاد داشته باشید که تمامی موسسات مالی و هج فاندهای بزرگ نیز برای ورود به معامله از پرایس اکشن استفاده میکنند. چرا که خرید میزان قابل توجهی سهام موجب دستکاری قیمت و رشد بی رویه آن خواهد شد. در این صورت آن ها برای خرید و یا فروش نیز با ریسک مواجه خواهند بود. به همین دلیل است که تریدرهای خرده پا و معمولی به دنبال درک این روش هستند. در صورتی که از مطالعه این پست آموزشی لذت بردید، آکادمی آموزش ترید فایننس لرن را در شبکه های اجتماعی خود به دیگران نیز معرفی کنید. امروزه تریدرهای بسیار زیادی به دلیل بی توجهی به همین مسائل ساده با مشکل مواجه میشوند و گاها تمام سرمایه خود را از دست میدهند. حتی کسانی که در حوزه RTM نیز مستر شده اند بدون مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک وارد بازار نمیشوند. از مهمترین مزایای پرایس اکشن میتواند به سادهتر کردن معامله گری اشاره کرد، به شرطی که صحیح و در مدت زمان مناسب آموزش دیده شود. با پرایس اکشن به درآمد دلاری خواهید رسید، به شرطی که روی آن زمان صرف کنید و اساتید مناسب بهرهمند باشید. ما نیز در آکادمی فایننس لرن در کنار شما خواهیم بود تا به این هدف دست پیدا کنید.