مدیریت ریسک در فارکس چیست؟
مدیریت ریسک یک استراتژی بقاء است که بر اساس قوانین ریاضی و احتمالات استفاده میشود. مدیریت ریسک تعاملی دقیق و نزدیک با مدیریت سرمایه دارد که در بخشهای بعدی صحبت خواهیم کرد. زمانی که صحبت از مدیریت ریسک میکنیم منظور ما یک برنامه ریزی جامع برای حفظ سرمایه میباشد. البته مدیریت ریسک در بازار فارکس با دیگر بازارهای کالایی اندکی متفاوت است و ابزار آن نیز متفاوت تعریف خواهد شد. در ادامه با بررسی انواع مدیریت ریسک درک بهتری نسبت به آن پیدا خواهد کرد. قبل از بررسی چنین مواردی لازم است که چند نکته بسیار مهم و ضروری را مد نظر قرار دهید که اولین آن عدم قطعیت در مارکت است. تریدرهای زمانی که معاملات سود ده در بازار تجربه میکنند و به سمت نظریه قطعیت در مارکت حرکت میکنند و همین موضوع باعث کال مارجین شدن آن ها خواهد شد. نکته بعدی که در بازار فارکس باید مد نظر قرار دهید، ریسک های ژئوپلوتیک است که در برنامه ریزی شما باید لحاظ شود. چرا که نحوه و میزان مدیریت ریسک در شرایط بحرانی بازار تغییر خواهد کرد.
اهمیت مدیریت ریسک در معاملات چیست؟
مدیریت ریسک تنها عاملی است که حتی بدون دانش نیز میتواند تضمین آینده ثروتمند باشد. اگر نگاهی به بازیکنان باهوش پوکر داشته باشید متوجه خواهید شد که از قوانین مدیریت ریسک پیروی میکنند. چرا که تجربه به آن ها آموخته است، شانس مفهومی غیرقابل توجیح است و این احتمالات است که به برند شدن آن ها کمک خواهد کرد. مدیریت ریسک در زمان مناسب به صورت استراتژی میتواند از زیان های بسیار زیاد جلوگیری کند. در ادامه چند تا از مهمترین موارد مدیریت ریسک را بررسی خواهیم کرد.
- قدرت تحلیل یک معامله گر افزایش پیدا میکند
- برداشت صحیح از نظریه تصادفی بودن مارکت به دست خواهد آورد
- از سود و اصل سرمایه شما محافظت خواهد کرد
- امنیت روانی بالایی تجربه خواهید نمود
- شناسایی احتمالات متخلف در یک زمان کوتاه برای شما آسان است
- به تحلیل اقتصاد کلان و ژئوپلوتیک مسلط خواهید شد و این موضوع برای معاملات بلند مدت افراد و سرمایه گذاری بسیار حائز اهمیت است
- بهداشت روانی و آرامش معامله گر همواره در بالاترین مرتبه ممکن خواهد بود
- برندینگ و شبکه سازی تریدر به بهترین شکل ممکن انجام خواهد شد
مدیریت ریسک و انواع آن در بازار معامله گری
مدیریت ریسک یک سری قوانین تعیین شده دارد که بر اساس شخصیت یک فرد تغییر میکند. برخی از افراد به صورت ژنتیکی Risk Lover نامیده میشوند و معاملات آن ها نیز با ریسک بالا و درجه تحمل روانی زیاد همراه است. از طرف مقابل برخی از افراد ریسک گریز هستند و توانایی روانی زیان و یا سود بالا ندارند. به همین دلیل هر یک از یک استراتژی مجزا استفاده میکنند. اما به صورت شخصی سازی شده قوانین مدیریت ریسک برای همه آن ها یکسان است و غیر قابل تغییر خواهد بود. در ادامه برخی از مهمترین قوانین این حوزه را بررسی خواهیم کرد.
مشخص کردن میزان تحمل روانی در هر معامله | مدیریت ریسک در استراتژی
یکی از موضوعات بسیار مهم که در مدیریت ریسک باید مشخص شود، میزان تحمل روانی هر شخص است. دقت کنید که تحمل روانی با ریسک پذیری متفاوت است و در جلسات روانشناسی بازار بیشتر صحبت خواهیم کرد. اما اگر بخواهیم اجمالی در مورد آن توضیح دهیم، میزان پولی است که در صورت سوخت آن ذهن فرد به لحاظ روانی دچار چالش نمیشود. به عنوان مثال اگر فرد یک حساب 1000 دلاری دارد و در صورت ضرر 10 دلاری مدیریت ریسک استراتژیک او تغییر نمیکند، این حالت مناسب او خواهد بود. دقت کنید که منظور ما این نیست که در هر معامله میتواند 10 دلار ضرر کند، بلکه او باید حداکثر ضرر روانی خود را یاد داشت کند. حال باید استیتمنت حداقل 100 معامله قبلی خود را بررسی کند و میزان ضررهای متوالی خود را پیدا کند. به عنوان مثال اگر عدد او در consecutive loss 4 بود، حداکثر معامله ضرری که در هر معامله میتواند انجام دهد، 2.5 دلار است « 10 تقسیم بر 4 ». شاید این عدد از نظر شما کوچک باشد، بر اساس باورهای عمومی هر شخص بتواند تا 5 درصد حساب خود را در یک روز ریسک کند. اما افراد حرفهای حداکثر 1 درصد با توجه به این قانون ریسک می کنند و موسسات مالی حداکثر 0.02 ریسک در هر معامله خواهند داشت.
بررسی آثار میزان ریسک احتمالی
فرض کنید که یک تریدر حرفهای هستید و استیتمنت شما نیز آن را تایید میکند. حال شما در هر معامله 1.5 درصد ریسک میکنید و سیستم معاملاتی شما نیز به صورت مارتینگل طراحی شده است. اگر شما یک معامله باز میکنید و در همان لحظه یک داده اقتصادی بسیار مهم منتشر میشود، باید با توجه به قوانین استراتژی خود میزان ریسک احتمالی خود را بررسی کنید. بهتر است که با ذکر یک مثال منظور خود را بهتر برسانیم. فرض کنید که شما در جفت ارز یورو به دلار معامله خرید دارید. حال داده های CPI آمریکا خلاف پوزیشن شما منتشر میشود. در این لحظه باید میزان ریسک احتمالی خود را بررسی کنید و مدیریت نمایید. اگر قرار است که در سه پله معامله انجام دهید، معامله دوم و سوم خود را به صورت هجینگ باز کنید تا ریسک معاملات شما کاهش پیدا کند.
بررسی ریسک های غیر سیستماتیک
یکی از مهمترین کارهایی که یک تریدر برای مدیریت ریسک باید انجام دهد، داشتن یک لیست از ریسکهای خارج از بازار میباشد. به عنوان مثال اگر تجربه قطع شدن اینترنت در ایران وجود دارد، تریدر باید تمام تلاش خود را به کار گیرد تا از معاملات تلفنی با بروکر خود نیز برخوردار باشد. در این صورت اگر به هر دلیلی معاملات او با چالش مواجه شود، به سادگی میتواند آن را کنترل کند. البته این تنها یک ریسک است که از خارج بازار برای معامله گران ایرانی وجود دارد. ریسک بعدی که در برنامه مدیریت ریسک باید مد نظر قرار داده شود، ریسک بسته شدن حساب به عنوان یک ایرانی است. تریدرهای بسیار زیادی در زمان معامله گری خود با این چالش مواجه شدند و در مواقع حساس حساب کاربری آن ها بسته شده است. برخی مواقع زمانی که تریدر به دنبال برداشت سود خود بوده است، به دلیل احراز هویت با چالش مواجه شده است. یک تریدر حرفهای تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت که در چندین بروکر معتبر حساب خود را باز کند و با توجه به استراتژی معاملاتی خود و همچنین مدیریت سرمایه از معاملات همزمان استفاده کند. در این صورت چالشی برای او وجود نخواهد داشت و به سادگی میتواند با پیگیری معاملات خود در زمان درست از این چالش در امان باشد. دقت کنید که این لیست برای هر تریدر متفاوت است و بهتر است که خودتان در این رابطه تحقیق کنید و بر اساس بروکر و محل زندگی خود تصمیم گیری نمایید.
مشخص کردن زمان خاموشی و استراحت
یکی از مهمترین چالش هایی که یک تریدر میتواند تجربه کند، ضرر خارج از مدیریت سرمایه است. دقت کنید که تریدرهای بسیار زیادی از این چالش دوری میکنند، اما در برخی مواقع در دام آن گرفتار خواهد شد و راه فراری نیز در مقابل خود نمیبیند. شما برای کاهش ریسک در این شرایط باید سیستم خود را خاموش کنید و از معامله گری دور شوید. این تکنیک ارتباطی به سبک معاملاتی ندارد و باید تمام تلاش خود را به کار گیرید و از بازار دور شوید. زمانی که یک ضرر بزرگ و یا حتی سود بزرگ به دست میآورید، قدرت تصمیم گیری شما به صورت قابل ملاحظه کاهش پیدا میکند و این نیز به دلیل تغییر احساسات شما است. معامله گران بسیار کمی بعد از 5 الی 10 سال معامله مستمر توانایی مدیریت احساسات خود در چنین مواقعی ندارند. به همین دلیل توصیه عمومی بر این است که بعد از یک سود و یا ضرر بسیار بزرگ خارج از قوانین مدیریت سرمایه خود از بازار فاصله بگیرید. یکی از روشهایی که در Risk Management مطرح میشود، قرار دادن حد ضرر هفتگی است. در صورتی که یک تریدر به ایکس دلار ضرر در هفته برسد، باید تا هفته بعد صبر کند و از بازار فاصله بگیرد. هنر تریدر زمانی است که به این قوانین پایبند باشد. چنین قوانینی حتی برای استفاده از سیگنال های بازار نیز مطرح خواهد شد.
قوانین و اعتبار معاملات خارج از استراتژی بررس شود
مجموعه قوانین مدیریت ریسک بسیار زیاد است و به طبع این صفحه نیز آپدیت پیوسته خواهد داشت. با توجه به این که بسیار از دنبال کنندگان آکادمی معامله گری فایننس لرن از بخش سیگنال ما نیز استفاده میکنند، باید با قوانین آن نیز آشنایی داشته باشند. چرا که تمامی سیگنالها خارج از الگوی معاملاتی شخص است و میتواند آسیب زننده باشد. زمانی که یک سیگنال در کانال قرار داده میشود، اولین موضوعی که باید بررسی شود زمان ثبت سیگنال است. اگر پوزیشن به حد سود و یا حد ضرر خورده باشد ، انجام معاملات موازی برای شما ممنوع خواهد بود. نکته بعدی که باید مد نظر قرار دهید میزان ریسک هر پوزیشن میباشد. در صورتی که استاپ لاس مطرح شده خارج از ریسک پروفایل شما است، انجام معامله برای شما ممنوع خواهد بود. حتی اگر سود بسیار عالی نیز به دنبال داشته باشد، چنین استراتژی از اساس اشتباه است و میتواند آسیب زیادی به حساب و روانشناسی تریدتان وارد کند. در نهایت تعداد پوزیشنهای باز شما نیز با مجموعه ریسک روزانه و یا ریسک هفتگی شما همخوانی داشته باشد. ممکن است که در یک روز 3 تا 10 سیگنال قرار داده شود. اگر شما به صورت فول مارجین وارد پوزیشن شدید، نباید معاملات جدید باز کنید. چرا که این کار میتواند آسیب جدی به سرمایه شما وارد کند. در این پست آموزشی به صورت ویژه در مورد انواع استراتژیهای مدیریت ریسک صحبت کردیم. البته که نکات این بخش به صورت پیوسته با توجه به استقبال دنبال کنندگان ما آپدیت خواهد شد. در صورتی که سوال و چالشی در حوزه مدیریت ریسک دارید، در بخش نظرات مطرح کنید. به عنوان مثال اگر با معاملات هجینگ آشنایی ندارید و یا نمیدانید چگونه در یک پرتفوی معاملاتی خود استراتژی با ریسک پایین استفاده کنید، در بخش نظرات با ما مطرح کنید تا همکاران ما بهترین و بیشترین اطلاعات را در اختیار شما قرار دهند. آموزش در حوزه مدیریت ریسک برای هر معامله گری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اما نکته مهمتر از آن عمل به آموخته های ریسک منیجمنت میباشد. به عنوان مثال اگر کم کردن میانگین خلاف قوانین مدیریت ریسک یک معامله گر است، به هیچ وجه نباید آن را انجام دهد. به همین منظور است که حضور یک پشتیبان و مدیر معاملات برای هر حساب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار میباشد. اگر از این پست آموزشی لذت بردید، خوشحال میشویم که آن را در شبکه های اجتماعی خود به دیگران نیز معرفی کنید. چرا که معامله گران بسیار زیادی به دلیل بی توجهی به همین قوانین به ظاهر ساده موجودی حساب خود را از دست میدهند.